RO
EN

Solutii tehnice

Pentru fiecare problema pe care o intalnim in proiectele de automatizare la care participam, publicam pe aceasta pagina solutiile pe care le-am gasit. Veti gasi atat solutii de programare cat si electrice.

30 Mai, 2020
publicat de AZTEC Automation
in Senzori

Cum conectam o celula de greutate?

Recent am fost la o statie de betoane unde ni s-a cerut sa ii ajutam cu masurarea cantitatilor ingredientelor. Nici un cantar nu indica valori si nu puteau produce beton. Celulele de masura fusesera legate, dar electricienii nu erau siguri de corectitudinea legaturilor. Pentru ca stiau ca totul era conectat insa nu era functional, au suspectat probleme la automatizare.

Atunci cand apare o problema, prima data suspectam conexiunile electrice. Din acest motiv am verificat cum au fost conectate electric celulele si am gasit greseli. Modificand legaturile electrice ale celulelor masurarea a fost posbilila.

Pentru ca am avut aceasta experienta, am ales sa publicam modul prin care o celula de greutate se poate conecta electric corect. O solutie ar fi sa gasiti documentatia celulei si sa cititi de acolo ordinea de conectare. Experienta ne spune ca este o munca laborioasa de cautare pe net, iar electricienii in santier cu siguranta nu fac asa ceva. Ce este sigur este ca orice electrician are un aparat de masura si poate verifica foarte usor daca o celula este buna si care ordinea corecta a conductoarelor.Din cate puteti vedea in imaginea de mai sus, celulele de greutate pot avea cablu cu 4 conductori sau cu 6 conductori. Cele cu 6 conductori au 2 conductori numiti conductori de sens, sau de feedback, care ajuta la corectarea semnalului receptionat atunci cand cablul este mai lung decat cel prevazut. Pentru asta este nevoie ca receptorul sa poata conecta cei 6 conductori. In cazul in care receptorul poate conecta doar 4 conductori, este suficient sa conectati conductorii de sens de conductorii de excitatie. Acestia oricum sunt conectati intern in celula. Va puteti baza pe codul culorilor prezentat mai sus, insa daca uitati ordinea inca nu sunteti pierduti.

Cu orice celula ati lucra, chiar daca pot aparea si alte culori ale conductorilor, conductorul negru va fi tot timpul prezent. Acesta este conductorul de "-" (minus) pentru alimentarea celulei. Se afla pe circuitul de excitatie.
Pasul 1: gasirea celuilalt conductor pentru excitatie, cel de "+" (plus). Intre conductori exista rezistente, pe care le puteti masura cu ohmetrul. Daca ati avea documentatie celulei ati vedea care sunt valorile potrivite pentru aceste rezistente. Daca nu o aveti, aceste valori ar putea fi: 1000 ohm, 350 ohm, 750 ohm, 450 ohm. Cand masurati, aceste valori pot fi cu +-. Masurand intre condutorul negru si ceilalti conductori veti avea valori diverse. Scrieti-le si apoi comparati, gasind valoarea care se apropie de cele de mai sus. Gasiti cu care conductor ati obtinut valoarea si acela va fi conductorul de + pentru excitatie. daca aveti cablu cu 6 conductori, intre negru si conductorii de sens veti avea: 0 ohm daca este cel de sens cu -, si valoarea de mai sus gasita, daca este cel de sens cu +. Cele de sens fiind conectate intern cu cele de excitatie s-ar putea sa nu conteze pe care le alegeti.
Pasul 2: gasirea conductorilor de semnal. Dupa masurarea de la pasul 1, veti ramane cu 2 conductori liberi. Acestia vor fi cei de semnal, dar masurati rezistenta pentru a stii ca celula este buna. Ar trebui sa fie una din valorile de mai sus.
Pasul 3: masurarea semnalului de iesire. Ati gasit conductorii, si vreti sa verificati daca celula scoate semnalul bun. Alimentati celula pe conductorii de excitatie, dar nu conectati conductorii de semnal. Celulele accepta o tensiune de alimentare intre 5VDC si 12VDC. Nu depasiti valoare de 12VDC. La iesire va scoate o tensiune proportionala cu tensiunea de intrare. In functie de celula, va scoate 2mV/V, 3mV/V etc. Astfel plaja de semnal va fi intre 0 mV si rezolutie x tensiunea de intrare, adica 10mV daca are 2mV/V si este alimentata la 5VDC. Daca celula are sarcina pe ea, va trebui sa masurati o valoare intre cele mai sus. Daca masurati valori de ordinul voltilor, ori nu ati gasit conductorii corespunzatori, ori celula nu mai este buna. In acest caz reluati masuratorile de rezistenta sau schimbati celula.
Pasul 4: conectati condutorii de semnal si verificati automatizarea.

Daca gasiti aceste informatii utile, urmariti si celalalte postari. Daca intampinati probleme, cereti-ne ajutorul.

Esti in cautare de o solutie tehnica? Poate te putem ajuta